Bugaboo klapt niet meer in / uit (opgelost)


image_247_2_big_186373642Update: Helaas is aan dezelfde kant na een paar maanden weer het in/uitklap probleem ontstaan. Dit keer hebben we de bugaboo naar Teuntje gebracht voor reparatie. Voor ongeveer 40 EUR is hij nu weer gemaakt. Het is alleen jammer dat ik niet weet of het gelijmde alu onderdeel weer is gebroken, of nu juist het andere onderdeel ;P

 

Als je een bugaboo hebt die niet meer wil in of uitklappen, dan kan je bugaboo bellen voor een oplossing. In sommige gevallen is reparatie mogelijk en dat kost een paar tientjes. Wil je het zelf doen, lees dan deze handleiding eens door. Uiteraard is dat VOOR EIGEN RISICO.

Mijn bugaboo kameleon uit 2006 (het model met de vlinder moeren voor de hoogte verstelling van de duwstang) wilde niet meer in en uitklappen wanneer ik aan de ontgrendeling links en rechts van de duwstang trok. De linker kant wilde wel ontgrendelen, maar de rechterzijde zat muurvast. Het gevolg was dat de bugaboo niet meer in te klappen was. Blijkbaar komt dit vaker voor. Zoek maar eens op google ‘bugaboo wil niet meer inklappen’.

Het probleem werd bij mij veroorzaakt doordat een metalen grendel palletje in het zwarte scharnier was afgebroken. Met het herstellen van dit palletje werkt het scharnier nu weer naar behoren. Dat doe je als volgt:

 1. IMG_8689Verwijder eerst het metalen afdek dopje aan de zijde waar het probleem zit. Dit dopje zit erg goed vast geklemd. Met een grote platte schroevendraaier is hij los te wrikken.
  .
  .
 2. IMG_8693Je moet echt kracht zetten, en oppassen dat je het scharnier of het dopje niet teveel beschadigd. Het is me redelijk gelukt, maar ik zoek nog een betere manier om het dopje er af te krijgen zonder het te beschadigen.
  Op de foto rechts is het dopje te zien. Omdat de lipjes een beetje meeveren is het lastig om het dopje er af te krijgen.
  .
  Dit dopje is blijkbaar niet bedoeld voor hergebruik omdat door het verbuigen van de lipjes hij mogelijk niet meer goed klemt. Hij zou los kunnen schieten waardoor het scharnier uit elkaar valt. Hergebruik is voor EIGEN RISICO dus.
  .
  .
  .
 3. IMG_8694Nu het dopje er af is, kan het scharnier uit elkaar gehaald worden, maar let op dat je alleen de buitenste ring van de buis schuift. Ik ken het mechanisme van de andere ringen niet, en weet niet wat je moet doen als je die per ongeluk uit elkaar trekt.Op de foto rechts zie je dat het vergrendel mechanisme nog op de buis achterblijft. Het bestaat uit een plastic ringetje en twee metalen beugeltjes.
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  IMG_8700Bij mij viel bij deze stap een stukje metaal op de grond.
  .
  Het metalen palletje komt onder druk te staan wanneer je zware tassen op de duwbeugel hangt of bij het in- en uitklappen de ontgrendeling niet helemaal intrekt. Er lijkt een soort metaalmoeheid te zijn opgetreden waardoor het aluminium is gaan scheuren.
  .
  Het onderdeel is goed na te maken, maar lijmen kan ook. Of de verbinding voldoende sterk wordt moet nog blijken, maar ik denk het wel.
  .
  .
 4. IMG_8724De twee losse delen zijn na goed reinigen weer aan elkaar te plakken met Bison epoxy lijm voor metaal. Om de verbinding extra sterk te maken is er, nadat de twee delen op elkaar gelijmd zijn, een gaatje geboord waar een metalen nagel ingelijmd is.
  .
  Het uiteinde van de nagel kan je op de foto rechts nog zien.
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
 5. Het mechanisme werkt als volgt. Wanneer je aan de ontgrendeling op de duwstang trekt, dan trek je een metalen kabel omhoog. Deze metalen kabel heeft aan het einde een klein haakje (gebogen onder een 90 graden hoek). Daardoor past het in een gaatje in het plastic ringetje. Je trekt dus een kant van het plastic ringetje omhoog, wat leidt tot een lichte draaibeweging. Daardoor gaan aan weerszijden van de as de metalen palletjes omhoog waardoor het scharnier vrij kan bewegen.
  .
  Als je wil zien hoe dit werkt, bekijk dan de youtube video die ik er van heb gemaakt.
  .
 6. Zet het gemaakte palletje weer op zijn plek (zoals te zien is op de foto bij stap 5) en schuif het scharnier weer op zijn plek.
 7. Hou het scharnier goed vast en probeer of de ontgrendeling weer werkt.
 8. Zet het metalen afdek kapje weer op zijn plek en klaar ben je.

Die van mij werkt met dank aan Rolfje nu weer. Mocht blijken dat de fix niet werkt, dan volgt uiteraard een update.

 

 

 

Advertisements
Explore posts in the same categories: Repairing stuff

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: