Nest installeren met Nuon stadsverwarming


PastedGraphic-4In dit artikel kan je lezen hoe ik mijn Honeywell Vision thermostaat heb vervangen door een Nest. Mijn woning heeft stadsverwarming met een Honeywell VC8015 zoneklep. Deze klep regelt de instroom van heet water naar mijn vloerverwarming (en radiatoren).

De installatie van de Nest en de bijbehorende Heatlink is redelijk eenvoudig en kan je zelf doen als je comfortabel bent met het werken/aanleggen van electriciteit. Op het eneco forum staat hier ook een en ander over beschreven. Pas Op: Je werkt met 220V en 24V! Electriciteit kan gevaarlijk zijn. Andere klep regelaars werken mogelijk op 230V of 12V. Omdat de HeatLink intern een relais gebruikt kan dit gewoon worden aangestuurd.

Dus pas goed op jezelf en zet de stroomgroep waar je aan werk UIT, en controleer dat met bijvoorbeeld een multimeter. Meet zowel voor je de stroom eraf haalt als nadat je dat hebt gedaan. Je wil niet verkeerd meten!
Het volgende is dus op eigen risico.

Update 5/03/2017: Inmiddels heb ik mijn Nest V2 vervangen door de Nest V3. De aansluiting is hetzelfde gebleven.

 1. Eerst haal je de oude thermostaat van de muur. Mijn oude thermostaat zit op een inbouwdoos geschroefd. Met metalen M3 boutjes. Hier kom ik bij de installatie van de Nest op terug.
 2. Nu kunnen we de Nest heatlink installeren in de meterkast (of de plaats waarde zoneklep van de stadsverwarming zit). De heatlink moet aangesloten worden op 220V, de zoneklep en de twee draadjes naar de kamerthermostaat locatie.
 3. Allereerst haal je de adapter van de VC8015 uit het stopcontact. Nu staat er geen 24V meer op de draden naar de thermostaat en zoneklep.
 4. PastedGraphic-1De draden die van de kamerthermostaat locatie komen kan je nu losmaken van de zoneklep. In mijn geval zat hier een kroonsteentje tussen (zoals ook in de installatiehandleiding te zien is), dus vrij eenvoudig.
 5. De HeatLink heeft 230V nodig om te werken. Er wordt in de aansluiting onderscheid gemaakt tussen nul (N) en fase (L). Of dit onderscheid werkelijk belangrijk is weet ik niet, ik vermoed van niet, dus ik neem aan van wel 😉 . Dat betekent dat ik geen gebruik kan maken van een stekker met een snoer omdat de stekker in het stopcontact gedraaid kan worden zodat je niet zeker bent of neutraal en live goed doorverbonden worden.
 6. Zoek een vrije plek voor de HeatLink (zoals beschreven in de installatiehandleiding) waar je met alle kabels ook kan komen. Schroef hem aan de wand met de bijgeleverde schroeven.
 7. HAAL DE STROOM ER AF
  Zet de groep waar je aan gaat werken uit. Als je niet zeker bent welke dat is, zet dan de aardlekschakelaar om zodat de stroom van alle groepen af is. Als je niet weet wat een aardlek schakelaar is, dan is dit het moment om te stoppen en er iemand bij te halen met verstand van zaken 😉 Electriciteit kan gevaarlijk zijn.
  comp-system-wiring-diagram
 8. Trek twee draden van een stroompunt (bijv. wandcontactdoos) naar de HeatLink, of bouw er een stekker aan. De Blauwe draad moet aangesloten worden op N en de Bruine draad op L. Zoals te zien is in de Nest handleiding en de binnenkant van het afdek klepje van de Heat Link.
 9. Vervolgens verbind je de twee draden van de zoneklep (die voorheen naar de kamerthermostaat gingen) aan op 2 (common/bruin) en 3 (call-for-heat/grijs-zwart) van de HeatLink. Deze twee aansluitpunten worden door een relay met elkaar verbonden als de Nest vraagt om verwarming.
 10. De draden die naar de kamer thermostaat locatie lopen sluit je aan op T1 en T2.
 11. PastedGraphic-3Nu installeer je de basisplaat van de Nest thermostaat op de wandcontactdoos in de kamer. Je sluit de twee draden aan op de basisplaat en schroeft de basisplaat vast op de wandcontactdoos. De bij de Nest geleverde bouten kon ik niet gebruiken, die waren veel te dik. Ook kon ik de boutjes (die standaard bij een wandcontactdoos geleverd worden) niet gebruiken omdat ze niet lang genoeg waren. Bij de Gamma heb ik boutjes gevonden M3-30mm (links) of M3-20mm (midden) afhankelijk van de diepte die je nodig hebt.Ik had moeite met het eerste stukje erin draaien van de boutjes en het leek of de schroefdraadspoed niet goed was. Uiteindelijk heb ik de boutjes gewoon doorgedraaid en de basisplaat zit nu goed vast.
 12. Zet de Nest NOG NIET OP DE BASISPLAAT
 13. IMG_7393

  1(N),2(L),3(-),4(8015),5(8015),6(NEST),7(NEST)

  Controleer nogmaals je aansluitingen. Blauwe draad, de nul draad op de N. De bruine fase draad op de L. De tweede draden naar de VC8015 op 2 en 3 en de draden naar de thermostaat in de woonkamer op T1,T2.
  Als alles er goed uitziet kan je de deksel op de HeatLink plaatsen en de stroom er weer op zetten. De HeatLink gaat aan en zal een controle lampje laten zien.

 14. Zet nu de Nest in de basisplaat in de woonkamer. En de rest, tja….staat ook in de handleiding.

 

Succes met je verdere installatie.

 

 

Advertisements
Explore posts in the same categories: Uncategorized

Tags: , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

35 Comments on “Nest installeren met Nuon stadsverwarming”

 1. Reboot Says:

  Bedankt dit overzicht heeft me goed geholpen. Hierdoor was het een fluitje van een cent om de nest te installeren.

  • Jan Willem Says:

   Bij mij was de stadsverwarming iets anders in gedeeld omdat de Honeywell klep werd aangestuurd door een Cenvax 4000. Dat is een weersafhankelijk regeling, die de klep niet alleen maar open of dicht zet, maar ook tussenstanden kent. Daardoor wordt de temperatuur behaaglijk geregeld (minder forse schommelingen).
   Ik heb de thermostaat van de Cenvax, de FS 171, naast de Honeywell klep geplaatst. Ik heb de invloed van de kamertemperatuur op nul gezet.
   Het heatlink relais 2 en 3 heb ik aangesloten op de overwerk switch van de FS171 thermostaat (op 1 en 3). De thermostaat ingesteld op een kort automatisch programma voor iedere dag. De Nest stuurt de Cenvax nu voortdurend via de overwerk switch op de momenten dat het automatische programma uit staat.
   Je verliest een beetje behaaglijkheid, omdat je niet meer kunt instellen in welke mate de kamertemperatuur moet meewegen in het algoritme van 1. buitentemperatuur en 2. watertemperatuur en 3. binnentemperatuur. De kamer waar de Nest hangt bepaalt de warmtevraag. Als in de kamer radiatoren met thermostaatkranen staan is het even experimenteren met de juiste instelling. Het grote voordeel: ik kan nu zoals ik wilde op afstand temperatuur uitlezen, CV aan en uitzetten e.d.

 2. Stan Says:

  Ik heb zelf ook een Nest. Mijn CV regelt zowel de aansturing van de radiatoren als van de vloerverwarming. Wat ik nu wil is mijn vloerverwarming apart aan/uit kunnen zetten. Want als ik de houtkachel in de huiskamer aan het, gaat automatisch de vloerverwarming in de badkamer, keuken en hal uit. Nu ben ik de mogelijkheden aan het onderzoeken, ook een bedrijf om advies gevraagd, maar het schijnt dat mijn wens i.c.m. de nest niet uitvoerbaar is. Dan zou ik 2 andere thermostaten moeten nemen met een zogeheten zoneregeling. Ik lees dat jij een Honeywell VC8015 zoneklep hebt voor de vloerverwarming. Heb je deze aangesloten op de nest en zo 2 zones gemaakt? Zodat je ze apart kan schakelen? Of heb je een extra losse thermostaat voor de zoneklep?

  • Pim Says:

   Ik krijg stadswarmte binnen via een buis die in tweeen splitst. De ene buis gaat naar de bovenverdieping en de andere naar de benedenverdieping. Boven heb ik radiatoren met elk een eigen thermostaat knop. De buis naar de benedenverwarming is voorzien van de betreffende klep die weer is aangesloten op de nest. Omdat mijn benedenverwarming een combinatie is van radiatoren (vrijwel volledig dicht) en vloerverwarming regelt de nest dus de woonkamer temperatuur. De termostaat regelt dus maar 1 zone. Ik overweeg een tweede zoneklep voor boven te plaatsen en een tweede nest die dan boven regelt. Maar ivm met een koude luchtstroom van zolder via de overloop naar beneden denk ik niet dat het de oplossing is die ik zoek.
   In jouw geval regelt de nest alle toevoer. Bij mij maar 1 zone.

   Men adviseerde mij om de nest in de hal te hangen zodat hij niet reageert op de houtkachel. Ik weet niet of dat voor jou een optie zou zijn.
   Ook zou ik wel eens willen weten wat er gebeurd als je twee nests hebt.
   Zuiver theoretisch wil je per zone toevoer kunnen regelen waarbij de ketel aangaat zodra een van de thermostaten de toevoer open zet.
   Je kan nest support eens bellen. Ze denken graag met je mee heb ik gemerkt. Niet heel technisch, maar het heeft mij wel wat inzichten opgeleverd.

   • Stan Says:

    Dank voor je reactie. Ik heb inmiddels contact gehad met Nest. Het is mogelijk om een zoneregeling te maken. Je moet dan inderdaad 2 Nest thermostaten hebben en dan een zoneklep koppelen aan de heatlink. Bekijk hier de werking: https://nest.com/nl/support/article/Does-Nest-work-with-zoned-systems. Ze adviseerden me om een nest gecertificeerd bedrijf te benaderen om advies in te winnen en het eventueel aan te sluiten. Hier ga ik nu contact mee opnemen. Zodra ik een oplossing heb zal ik het laten weten.

 3. Jeffrey Says:

  Goedendag, Ik ben heel blij met deze uitleg alleen een dingetje snap ik niet of ik heb het niet goed gelezen. Is nu ook de VC8015 weer apart aangesloten via de adapter of wordt deze door de relay gevoed ?

  • Pim Says:

   De VC8015 is met een adapter (24v) aangesloten op het lichtnet. Echter is een van de draden onderbroken (als je een draai doorsnijd krijg je 2 draadeinden) en wordt geschakeld door de HeatLink. Precies zoals op het plaatje rechts naast stap 4. Het relais is geen voeding, maar slechts een component dat contact maakt wanneer de thermostaat zegt dat er verwarmd moet worden, en het contact verbreekt wanneer er niet meer verwarmd moet worden.

   • Remko Says:

    In de 24v adapter komen bij mij 2 draden binnen vanaf de zoneklep, een blauwe en een bruine. Vanaf de adapter gaan er ook twee naar mijn oude thermostaat. Volgens mij moeten die laatste 2 in T1 en T2. ik neem aan dat de bruine en zwarte aangesloten moeten blijven op de adapter anders heeft mijn zonekleo geen voeding meer. Wat moet ik nu op 2 en 3 aansluiten?

   • Pim Says:

    Heb je er misschien een tekening of foto van?

   • remko Huitema Says:

    Hier een fotootje.
    De kabel met zwarte mantel komt van de zineklep en de grijze kabel gaat naar oude thermostaat. Gr remko

    Verstuurd vanaf mijn iPhone

    > Op 24 okt. 2015 om 22:45 heeft Pim’s Blog het volgende geschreven:
    >
    >
    >


 4. Hi Pim,

  Nest 3rd gen EU mondel

  I am here based in the netherlands and came across your blog.

  I have a nest and would like to connect my combi system. I have 3 zones Honeywell 24v.

  I can connect main power easy, but how do you connect the 24v valve to the heatlink because it is only 24v. can I connect directly or do i need. I am worried out doing this wrong.

  Do I need an additional unit or can i connect to terminal 2 and 3?

  Best regards

  Jumans –

  • Pim Says:

   Yes, terminal 2 and 3 is a relay that get’s connected when heat is requested by the thermostat. So it will make a connection as shown in the diagram.


 5. Goodday,

  Just got my nest 3rd gen. Trying to connect the heatlink to the combie boiler.

  The mains power is easy to connect. I have 3 zoned systems honeywell valves- 230v input /24V output.

  The power of these unit are output 24v. How do I connect one of the values to the Heatlink.

  I don’t want to mess up the system, just like to know if I should connect the 2 wires to terminal 2 and 3 on the Heatlink.

  Please advice,

  Cheers

  Julian

 6. Tim van Sweeten Says:

  Ik kwam er gewoon niet. Zat verkeerd te kijken.Super bedankt! Je hebt me €80,- bespaard. Je uitleg klopt als een bus.

  Nogmaals bedankt,
  Tim

 7. Martin Says:

  Dank! Uitstekende instructies. In 1x gelukt.

 8. richardgroen Says:

  Hi, Ik heb stadsverwarming en aan de muur een aan/uit schakelaar op basis van warmte. Dit is een 220v aan/uit schakelaar.

  Begrijp ik het goed dat de heatlink direct hierop wordt aangesloten en de aan/uit vervangt? Dus dat de Nest thermostaat opdracht geeft aan de heatlink die vervolgens AAN gaat of UIT gaat?

  De heatlink gaat dus op 220v en de NEST thermostaat 12v met een adapter als stroomvoorziening.

  Alvast dank,
  Richard Groen

  • Pim Says:

   Richard,
   Welke spanning staat er op de draadjes die je thermostaat ingaan? Is dat 220v zoals je schrijft? Het principe van de heatlink is dat hij via een relais verschillende spanningen kan schakelen. De thermostaat kan je met de heatlink bedraad aansluiten of draadloos zoals je schrijft. De nest haalt zijn stroom dan van de adapter.

   De heatlink schakelt dus je pomp. Bij mij werkt de pomp op 24v.

 9. Remi Says:

  Hoi Pim,
  Volgens mij hebben wij nog een hele oude kamerthermostaat met maar een blanke draad.
  Ik neem aan dat dit element dan uit de leiding gehaald moet worden en vervangen door bijvoorbeeld de Y-VC8015 van Honeywell?
  Mag men dit zelf doen of moet dit door een installateur gedaan worden?
  Alvast bedankt

  • Pim Says:

   Een blanke draad klinkt als de draad die bij mijn vloerverwarming aanvoerbuis en de thermostaatknop zit. Ik ken dat zelf niet en kan je daar niet over informeren. Voor je nest heb jetwee aders nodig. Je moet even kijken of er spanning op staat. En misschien toch even laten voorlichten door iemand met ervaring op dit punt.

 10. Robin Says:

  Hallo Pim,

  Goede uiteenzetting, mijn complimenten 🙂

  Ik heb echter een vraagje mbt het aansluiten op de Honeywell M100-AG klep: deze zat voorheen verbonden met een 24v adapter, te weten deze: https://goo.gl/cU49BZ

  De twee draden van de klep zaten op de twee linker aansluitpunten onderaan en de twee draden naar de kamer thermostaat op de twee rechter aansluitpunten.

  Begrijp ik het goed dat ik vanuit de adapter alsnog twee draden naar de klep moet hebben (weet alleen niet of bruin dan links of rechts moet – ik gok links) en de andere twee meest rechter aansluitpunten naar poortje 2 en drie op de heatlink?

  Ik verneem graag jouw kijk erop 🙂

  Mvg,
  Robin

  • Pim Says:

   Het principe van de heatlink is vrij simpel. Als je die ziet als vervanger van je oude thermostaat dan klopt het wat je schrijft. De twee draden van de klep naar de oude thermostaat moeten nu naar de heatlink poort 2 en 3.
   De nest thermostaat sluit je vervolgens ook op de heatlink aan.

  • Pim Says:

   Nog even voor de duidelijkheid. De klep krijgt geen stroom van de heatlink maar moet die nog steeds van de adapter krijgen. De heatlink poort 2/3 werkt als een schakelaar. Btw, let wel ff op dat je zaken goed aansluit. Bij twijfel zou ik er even iemand met electro kennis bijhalen.

   • Robin Says:

    Bedankt voor je feedback! M’n vermoeden klopte: heb inmiddels alles werkend gekregen! Vanaf de Heatlink gaat nu inderdaad vanaf poort 2 en 3 een additionele kabel naar de originele adapter. Het correct aansluiten van de bedrading was op zich nog vrij makkelijk daar op de achterkant van de adapter staat dat de twee binnenste aansluitpunten 24v geven:

    [ . ] [X] [X] [ . ]

    Ergo: blauw bruin op 1 en 2 van de adapter (richting de klep) en bruin blauw op 3 en 4 van de adapter en deze vervolgens naar poort 2 (bruin) en 3 (blauw) van de Heatlink. 🙂

 11. Daniel Says:

  Dank, prima stap-voor-stap beschreven! Heb het vandaag met succes geinstalleerd (Nest 3e generatie). Misschien kun je nog toevoegen bij stap 9, dat de bruine draad op (2) moet en de zwarte/grijze op (3). (via http://www.goldday.nl/diy/nest/ )

  Ook is het prima om de heatlink in het stopcontact te doen, dit werkt op wisselstroom dus nul en fase maken niet uit.

 12. Eef Says:

  Beste Pim,

  Ik heb de nest V3 icm een 8015.
  Mijn woning was niet voorzien van een thermostaat, maar zaten de thermostaatknoppen op de radiatoren.

  Klopt het dat ik alleen de 2 draden die van de 8015 komen op 2 en 3 moet aansluiten? (En uiteraard voedingsdraden op de link)

  • Pim Says:

   Klopt, de draadjes aansluiten op de Nest Link is van links naar rechts: 1(N),2(L),3(-),4(8015),5(8015),6(NEST),7(NEST)
   Ik heb dit ook bij de caption van de onderste foto van de Nest Link geplaatst.

   • Eef Says:

    Dank je wel Pim,

    Het vreemde is dat er bij die aansluitingen (2 en 3) 100/240v staat. Maak ik de klep dan niet stuk, aangezien deze 24v is? 😬

 13. Brouwer Says:

  Bedankt voor deze duidelijke handleiding. Heb dezelfde Honeywell en met deze handleiding was het me zaterdag zo gelukt om de Nest aan te sluiten.

 14. Sergio Dankfort Says:

  Iemand toevallig zin om dit bij me te installeren?

 15. dexterlabora Says:

  Amazing! You saved my family from the freezing Dutch winter. No body else had the details I needed for my similar system. A professional installer was impossible to get within a month…..DIY

  Thank you!


 16. goed overzicht.. en het werkt perfect. Ik heb nu alles draaien. Wat ik mij nog wel afvraag is dit. Ik heb beneden vloerverwarming en boven gewoon radiatoren. Wat kies ik nu in het instellingen menu, na het kiezen van Stadverwarmte? vloerverwarming of radiatoren? Ik heb beide getest, maar merk niet zo 1,2,3 verschil.

  • Pim Says:

   Hoi Michel, Bij mij zitten de radiatoren boven op een andere leiding. Is dat bij jou ook zo? Ik heb om die reden vloerverwarming gekozen en dat zou ik in het geval van een combinatie ook doen.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: